Kas yra kolagenas ir kokios jo funkcijos žmogaus kūne?

Kolagenas yra viena iš pagrindinių baltymų, gaminamų žmogaus organizme. Jis yra esminis jungiamasis audinys ir sudaro daugumą kūno audinių, tokių kaip kaulai, kremzlės, kraujagyslės, oda, plaukai, nagai ir daug kitų. Kolagenas taip pat yra atsakingas už svarbias kūno funkcijas, pvz.: sąnarių sklandų judėjimą, raumenų stiprumą ir elastingumą.  
Kolageno gamyba mūsų organizme su amžiumi pradeda mažėti, kas sukelia įvairias odos ir  sąnarių problemas.  Kolageno mažėjimą organizme taip pat lemia  ir nesveikas gyvenimo būdas:  netinkama mityba bei žalingi įpročiai ( rūkymas, alkoholio vartojimas) .  Dėl šių priežasčių mūsų kūnas palaipsniui nebeturi reikiamo kiekio kolageno, ko pasekoje  netenkama odos elastingumo ir jos tonuso, kaulai ir kremzlės ( sąnariai)  tampa trapūs ir jautrūs pažeidimams. Taip pat sutrinka kaulų ir kremzlių audinių atsinaujinimas, kas sukelia sąnarių skausmus ir trukdo laisvam žmogaus judėjimui.  

Kolageno papildai

Kolagenas dar yra žinomas, kaip maisto papildas. Kolageno maisto papildai yra gana populiariai naudojami grožiui puoselėti, kadangi jo vartojimas padeda išlaikyti sveiką odą, plaukus ir nagus.
Nepaisant to, kad kolageno vartojimas plačiai paplitęs grožio industrijoje,  jis yra naudingas ir aktyvaus gyvenimo būdo žmonėms bei senyvo amžiaus žmonėms, nes būtent kolagenas padeda išlaikyti sąnarių sklandų judrumą ir stiprumą. 
Kolageno papildai yra gaminami iš skirtingų žaliavų, todėl būna skirtingo tipo. Kolageno tipas gali skirtis priklausomai nuo to, kurioje kūno dalyje jis randamas, bei jo savybių: 

  • I tipo kolagenas yra labiausiai paplitęs ir sudaro apie 90% žmogaus organizme esančio kolageno. Jis randamas odos, kaulų, sausgyslių, kremzlės ir dantų emalio struktūrose.

Papildant organizmą I tipo kolagenu, galima sustiprinti odos elastingumą, plaukų ir nagų būklę, taip pat pagerinti sąnarių ir kaulų stiprumą.

  • II tipo kolagenas randamas kremzlių ir sąnarių struktūrose ir yra svarbus kaulų, sąnarių bei kremzlių būklei. 

Papildant organizmą II tipo kolagenu, galima padidinti sąnarių judrumą ir pagerinti jų funkcionalumą.

  • III tipo kolagenas yra randamas odos, kraujagyslių, inkstų ir plaučių audiniuose. Jis taip pat yra svarbus odos ir raumenų elastingumui. Papildant organizmą III tipo kolagenu, galima pagerinti odos būklę, sumažinti raukšles ir stiprinti raumenų audinį.

Apibendrinant, I  ir III tipo kolagenas yra daugiau skirtas grožio maisto papildams, o I  ir II  tipo kolagenas labiau tinkamas aktyviems ir vyresniems žmonėms, fizinei ir sąnarių būklei gerinti.

Apibendrinant, kolagenas yra itin svarbus baltymas, randamas žmogaus organizme. Jis atlieka daugelį svarbių funkcijų ir yra naudingas ne tik grožiui puoselėti bet ir aktyvų laisvalaikį propaguojantiems žmonėms gerai fizinei būklei palaikyti, sąnariams ir raumenims sutvirtinti. 
Su amžiumi kolageno gamyba mažėja mūsų organizme, todėl norint išlikti jauniems, gražiems ir sveikiems patartina įsigyti kolageno maisto papildų ir juos nuolat vartoti tokiu būdu papildant nuola mažėjančias organizmo kolageno atsargas. 

Daugiau galite paskaityti čia

BEAUTY BOOSTER + | GRYNAS JŪRINIS KOLAGENAS MILTELIAIS

Hidrolizuotas kolagenas milteliais
Odai, plaukams ir nagams

Pakuotėje yra 30 dienų kursas

42.35 €

Prenumeruokite naujienlaiškį

Jūsų naršyklė nepalaikoma, prašome atnaujinti.